Bino José Carlos

Bino José Carlos

Intryck

Avtryck, särtryck och annat tryck

Möten och middag

PersonligtPosted by Bino Saturday, March 25 2017 05:33:36
Möten
Jag har försökt att leta upp lite litteratur kring möten på jobbet och finner väldigt lite forskning kring dem. Kan de betyda att de inte är möjliga att analysera. En författare skrev:
Möten karaktäriseras av en explicit idé om att lösa problem i organisationens namn. Det fungerar sällan bra.
==
För länge sedan blev jag anmäld till Hyresgästföreningen eftersom jag var kassör i kontaktkommittén där jag bodde. OBS! Det var inget fel på redovisningen, men det var en som tyckte att jag inte kunde sköta möten. Vilket var med sanningen överensstämmande. Jag hade aldrig varit på ett möte av den sorten. Jag lät alla tala i munnen på varandra, vi hade ingen agenda, vi hade inget protokoll, ingen sekreterare, ingen sluttid. Men vi hade kaffe. Så HRF skickade en person till mig som berättade. Inte så lite pinsamt.
==
Vi är ökända för möten i Sverige. Jag hörde en holländare säga till en spanjor en gång:
"You know, in Sweden they have meetings before the meetings to talk about the meeting" Jag förstod ingenting. Det är klart man har ett förmöte om man tror att exkrementet ska hamna i fläkten. "They are insane!"
==
Min första chef var oerhört bra på möten. I termer av att han ofta kom ut ur mötet som han ville. Han körde ofta den klassiska härskartekniken med att lägga armarna bakom nacken och sjunka ner på stolen och liksom flytta den andres argument hela vägen till absurditet. "Så - ni tror inte att folk ska kunna någonting där du jobbar?". Han hade ett oerhört irriterande språkfel - han sa projicerade istället för prioriterade. "Jag har nu att Du projicerar den här frågan." Jag fick alltid slänga mig in. "Ja, som Bertil säger, det här är ju en PRIORITERAD fråga."
==
Middag
Var ute på middag med några av mina närmsta kollegor här på SU. Jättetrevligt!
Jag fick några böcker och en SU-tröja. Och en hatt. MADE IN CHINA... (undrar om någon märkte stavningen?)

Jag blir liksom YR när jag läser om Trump och började läsa lite om möjligheten att avsätta honom. Sökte på impeach. Slog mig sedan - som den gamla Mario-Cart spelare jag är... Är själv lite nöjd med detta skämt.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Bino Tuesday, March 28 2017 05:30:52

Läser idag:
"In the classical organization-studies literature, meetings are typically perceived uncritically as tools for accomplishing specific tasks, such as decisions (e.g. Simon 1997); albeit not a very effective tool. In contrast to this instrumental view, recent studies have drawn attention to the role of meetings as routinized social practices that serve to stabilize the wider social system of which they are part (Peck et al. 2004)."

Posted by B Saturday, March 25 2017 08:36:43

P. Rätt. Det finns en hel del "så här gör man" litteratur men den bygger anekdotiska iakttagelser. Som min blogg ungefär. Tror att det blev glasklart nu. -- Men ska kolla. Kan finnas nåt. -- Jag letade efter "theory of meetings" och kombinationer därav. Speciellt är jag intresserad av hur styrelsemöten har studerats och analyserats. Har hittat en del, men med tanke på hur mycket tid vi lägger ner....

Posted by Pelle Saturday, March 25 2017 07:56:14

Var och vad letade du efter när du fick fram att det inte var så mycketcskrivet om möten? Känns som om det finns en hel industri, med minst tre grenar, effektivitetsgrenen, karriärgrenen, team management grenen, som producerar böcker, artiklar och allehanda tips på löpande band. En sökning på HBR på "efficient meetings" gav över tretusen träffar (många agnar i det vetet dock). Så nog finns det en del skrivet, men kanske inte så mycket högkararigt akademiskt? Fast grupp psykologi genren måste rimligtvis belyst frågan genom åren? Oavsett, din holländare har helt rätt när det gäller Sverige och möten: Vi är sjuka på den punkten. Riktigt sjuka. I alla fall i större organisationer. Tro mig.